Component based design systems

Blog

De positieve impact van design systems op digitale productontwikkeling

Jasper Olieroock

Door: Jasper Olieroock

Geplaatst op: 21 maart 2024

Het landschap van internationale en digitale producten verandert voortdurend, met als gevolg het toenemende belang van gestroomlijnde design- en developmentprocessen. Om alles in goede banen te leiden is er een krachtig instrument ontstaan: design systems.

Deze uitgebreide verzameling richtlijnen, componenten en tools stellen teams in staat coherente en consistente gebruikerservaringen te creëren, ongeacht welk product, platform of taal ze gebruiken. 

Hoe bevordert een design system de efficiëntie van een product team?

Binnen een multi‑gedisciplineerd product team van bijvoorbeeld UX‑design, development en research, spreekt iedereen een eigen taal. We zien dat teams die een design systeem adopteren, efficiënter werken tijdens de gehele fase van een product, van ontwikkeling tot business as usual.

Daarbij is het belangrijk om een centraal naslagwerk vast te leggen – en te blijven ontwikkelen – met design‑elementen, patronen en documentatie. Zo stel je teams in staat naadloos samen te werken en een consistente merkbeleving neer te zetten, zonder overbodige inspanning en onnodig overleg. 

Zoals voor veel werkprocessen geldt: het opzetten van een design system vergt werk. Maar waar designprocessen zonder design system ad‑hoc kunnen zijn, zorgt een design system op lange termijn juist voor meer efficiëntie. Doordat design en development kunnen focussen op het werk in plaats van constant overleg, hou je aan het einde van de rit een beter product over. 

Hoe een design system de druk op developers vermindert

Elke keer dat het ontwerp of de functionaliteit van een product wijzigt, moet een developer dit doorvoeren. Als gevolg hiervan worden ze constant gevraagd om elementen aan te passen, fixes door te voeren en bugs op te sporen.

Een goed geïmplementeerd design systeem minimaliseert deze vragen door middel van een ‘single source of truth’. Wanneer designers een component bijwerken of een nieuwe functie introduceren, worden deze wijzigingen weerspiegeld in het hele systeem. 

Als gevolg hiervan ervaren developers minder druk, want ze kunnen erop vertrouwen dat de componenten die ze gebruiken up‑to‑date en in overeenstemming zijn met de laatste ontwerpspecificaties. Dit leidt tot een soepele samenwerking tussen design en development teams en bevordert een agile workflow.

Verkort de time‑to‑market met een degelijk design system

Producten introduceren en uitbreiden naar nieuwe markten is een complexe onderneming, het vereist een stapsgewijze en grondige aanpak. In veel gevallen heb je te maken met verschillende geografische locaties met bijbehorende talen en culturen. Design systems spelen dan een cruciale rol bij het verkorten van de time‑to‑market: ze bieden een basis voor consistent design en development. Je wilt producten kunnen aanpassen aan lokale richtlijnen en regels zonder in te leveren op coherentie. Vooraf gedefinieerde componenten en documentatie stelt teams in staat makkelijk iteraties van het product te maken, zelfs als ze de taal niet spreken! 

Bedenk dat wanneer 80% van een digitaal product is gedefinieerd in een design system, teams veel efficiënter kunnen uitrollen in nieuwe regio’s en specifieke markten. 

Snel en efficiënt producten uitrollen met design systems 

Vandaag de dag zijn design systems de gouden standaard voor productontwikkeling en het verkorten van (internationale) time‑to‑market. Niet alleen stel je multi‑disciplinaire teams in staat efficiënt samen te werken, je verlaagt ook de druk op vaak al overvraagde developers.

Over MakerStreet

MakerStreet is een netwerk van digitale bureaus. Een netwerk dat bestaat uit meer dan 350 specialisten, waaronder digital designers en developers, UX‑specialisten, researchers en copywriters. Binnen hun werk spreken ze allen de taal van design systems, die ze omzetten in een naadloze samenwerking. 

Meer berichten